AMBASADORUL de Floriana Jucan

Ambasadorul, o carte despre Floriana Jucan și securitatea României

 

 

Miercuri a avut loc lansarea volumului Ambasadorul de Floriana Jucan. Autoarea este o ziaristă de la cotidianul Evenimentul zilei, a cărei recentă aventură cu Jean-Pierre Vettovaglia, fostul ambassador al Elveției la București, ulterior rechemat, a fost intens mediatizată de presa românească. Cartea în cauză constituie prima apariție a nou înființatei edituri bucureștene Mony Med, condusă de Mihai Gheorghe, directorul magazinului Muzica.

Volumul istorisește relația tinerei F. J. cu ghinionistul Vettovaglia în termeni precum cei din cuprinsul fragmentului următor:

Când ne-am întors, am intrat într-unul din magazinele aflate la parterul hotelului, de unde mi-am cumpărat un costum “Guy Laroche”, pe care am plătit 1200 de dolari cu “VISA” ambasadorului. (Când a aflat de această cheltuială, soția lui a vrut se sinucidă, pretextând , în 26 de ani de căsnicie, ea nu a primit de la soțul ei, niciodată, un cadou în valoare de 1200 de dolari.)

Relatând reacția unei alte soții, a unuia dintre bărbații cu care a avut de-a face, F. J. povestește lucrurile astfel:

Îmi amintesc telefonând acasă șefului unui serviciu secret, am avut “plăcuta” surpriză -mi răspundă soția acestuia. … “doamna” mi-a spus pe un ton foarte revoltat:

- Ascultă, domnișoară! Nu mai telefona aici și nu mai trimite soțului meu tot felul de vederi!!! Ei drăcia dracului, chiar nu ți-e rușine?!!!

            După care, interlocutoarea mea mi-a închis telefonul, fără -mi dea posibilitatea să-i explic atunci când îi scrii unui bărbat: “Salutări din Zürichsau “Aveți grijă de securitatea țării noastresau “Vegheați la pericolele care amenință poporul românnu înseamnă îi trimiți mesaje codificate de amor, cu atât mai mult cu cât te și semnezi Floriana Jucan.

            Avem, astfel, ocazia aflăm cine-i purta de grijă țării noastre. Diferența dintre autoarea (sau, mai curând, subiectul) cărții de față și Divine Brown, cea implicată anul trecut într-o mică încurcătură cu actorul Hugh Grant într-o mașină parcată pe o stradă din Hollywood (în prezența unui polițist indiscret și insensibil), constă în aceea deja celebra americancă nu se preocupa câtuși de puțin de integritatea teritorială a patriei sale.

            În afară de familia autoarei și de realizatorul Televiziunii Române Emanuel Valeriu, la lansare a mai luat parte, ca invitat special, Nicolae Ulieru, teatrolog-filmolog și purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informații, care a declarat F. J. nu face parte dintre angajații instituției pe care o reprezintă. La fel ca și directorul editurii, și N. U. a afirmat este un vechi prieten al autoarei, pe care a recomandat-o ca pe o foarte talentată poetă, primul volum de versuri al acesteia urmând apară într-un viitor neprecizat.

            În încheiere, autoarea a spus:

            În ceea ce privește absența de aici a unora dintre politicienii și personalitățile publice care se regăsesc în cartea mea, o pun pe seama unor motive obiective. Am și ales pentru lansare această zi din finalul campaniei electorale pentru a le oferi posibilitatea se prevaleze de acest motiv ca nu fie prezenți. … N-am scris mai multe întâmplări și n-am povestit mai multe lucruri interesante pentru mulți dintre politicienii actuali îmi sunt prieteni și au în față o carieră pe care n-am de gând le-o ruinez… dar mai e timp și pentru alte cărți…

            Lansarea de miercuri a avut loc, într-o ambianță veselă, la Palatul Elisabeta, care aparținea odinioară unei regine.

 

Agenția de presă ARPRESS, București, 31.10.1996

(material nepublicat de către nici unul dintre abonați: România

liberă, Evenimentul zilei, Cotidianul, Cronica Română ș.a.)