Elogiul libertatii de Aurelian Craiutu + 4 imagini mineriada iunie 1990

Ciomăgirea poporului de către popor, pentru popor

 

 

Studiile de filosofie politică grupate sub titlul Elogiul libertății ni-l recomandă pe Aurelian Crăiuțu, autorul lor, ca pe unul dintre cei mai informați și aplicați cercetători români ai istoriei liberalismului și, deopotrivă, ai fenomenului postcomunist mondial. Doctorand în științe politice la Universitatea Princeton din Statele Unite, Crăiuțu întreprinde, în paginile volumului său, recent publicat de editura ieșeană Polirom, o recapitulare critică a ideilor unor filosofi și economiști din epoci diferite, de la Locke, Montesquieu, John Stuart Mill, Adam Smith, la contemporani ca Raymond Aron, Karl Popper și Milton Friedman, ca nu pomenim decât numele foarte sonore.

            Studiul Un tunel la capătul luminii? ocupă un loc aparte în economia cărții; este vorba de o trecere în revistă a modurilor divergente de reflectare a dispariției comunismului, din lucrările consacrate fenomenului de către numeroși autori occidentali.

            Reamintind câteva profeții ultra-pesimiste, încă foarte recente, cu privire la imposibilitatea prăbușirii dominației sovietice în Europa de Est (de exemplu, cea a celebrului politolog American Samuel P. Huntington, din 1984), Aurelian Crăiuțu consemnează și opiniile referitoare la piedicile actuale din calea instaurării unor democrații reale, civice, ale “cetățeanului puternic”, în fostele țări comuniste.

            Aridă la prima vedere, cartea are darul de a-și “ține” cititorul – printre altele, grație și câte unui citat superb, cum este cel din Oscar Wilde, care, fără fi apucat “binefacerile” comunismului, definea revoluția drept o ciomăgire a poporului de către popor, pentru popor.

 

PRIVIREA nr. 128, 1 iulie 1998, pag. 50 

 

À propos:

1.       Aprilie 1990: Stelian Tănase vorbind în Piața Universității (în dreapta, Petre Roman, Victor Ciorbea).

© Dan Predescu

 

1.       14 iunie 1990: ortacii lui Miron Cozma defilează pe bulevardul Magheru

© Dan Predescu

 

2.       14 iunie 1990: unul care i-a huiduit pe mineri (bd. Magheru)

(fotografie publicată în ziarul Adevărul, 13 iunie 1991, © Dan Predescu)

 

3.       14 iunie 1990: unul care i-a huiduit pe mineri (bd. Magheru)

(fotografie publicată în ziarul Adevărul, 13 iunie 1991, © Dan Predescu)